Mergi la conţinutul principal
 

Sticla este o sursă de lumină naturală și bunăstare

Petrecem 90% din timp în interior

Literatura de specialitate a urmărit acest subiect, descoperind că există beneficii în prezența luminii naturale în interiorul clădirilor și în ceea ce privește raportarea la lume. Aceste studii documentează influența luminii naturale la starea individului, productivitatea sa, chiar și calitatea somnului său.

Sticla de la Saint-Gobain permite luminii naturale să pătrundă în cantitate mare în spațiile de muncă și cele de locuit. Acest aspect este benefic pentru sănătate și oferă economii substanțiale cu iluminatul artificial. De asemenea, utilizarea sticlei translucide asigură o balanță între lumina naturală și intimitate. Toate acestea asigură un confort sporit în timpul zilei.

Cu cât transmisia luminoasă a vitrajului este mai mare, cu atât e nevoie de mai puțină lumină artificială. Claritatea spațiilor de lucru și rezidențiale, transparența, jocul de culori, intimitatea creată de umbre acompaniază și înlesnesc buna desfășurare a activităților cotidiene.

Grație transparenței sale, vitrajul pentru confort pe timpul zilei are capacitatea de a oferi lumină naturală în interiorul clădirilor și să creeze o conexiune vizuală cu lumea exterioară. În acest fel îndeplinește multe funcționalități pe care nu le mai are niciun alt material folosit în construcții și în design arhitectural, ceea ce se traduce în beneficii directe pentru oamenii care lucrează sau locuiesc în aceste clădiri:

  • Îmbunătățirea confortului și a bunăstării;

  • Optimizarea vizuală a spațiului interior și posibilitatea de a valoriza investiția în construcția clădirii;

  • Asigurarea unui mediu mai sănătos;

  • Creșterea concentrării, învățării și a productivității.

Permite mai multă lumină să îți intre în casă cu soluțiile de la Saint-Gobain

Deschide spațiile unde ne petrecem 80% din timpul de pe perioada zilei - precum bucătăriile, sufrageriile și recepțiile.

Creează un spațiu foarte bine luminat în fiecare cameră, pentru a ajuta dezvoltarea copiilor. Începând de la jocurile pentru bebeluși, mergând spre anii de școală când copilul învață să scrie, să citească, își face temele, lumina naturală trebuie să acompanieze dezvoltarea psihomotorie.

Proiectează case și clădiri unde toate zonele au acces la ferestre care se deschid.

Ține cont de împrejurimi (clădiri aflate în apropiere, vegetație, caracteristici naturale). Un obiect care are 10m înălțime, aflat la 15m de fațadă poate cauza o reducere cu 40% a cantității de lumină naturală disponibilă în interiorul clădirii.

Proiectează, oricând ai ocazia, clădiri unde există mai multe surse de iluminarea naturală concomitente. Prezența a două fațade opuse balansează nivelul de iluminare și atenuează umbrele. Aceasta ajută la deschiderea spațiului.

Nu uita că balcoanele și streașinile opresc lumina naturală. Așadar, este de dorit să compensezi prin folosirea panourilor mari de sticlă sau prin crearea unor deschideri suplimentare.

Iluminează ultimul etaj, cel de sub acoperiș, prin crearea de luminatoare. Luminatoarele oferă de 2-3 ori mai multă lumină naturală decât vitrajele de la fațadă. De asemenea, aceste deschideri în acoperiș oferă posibilitatea ca spațiul să devină mai dinamic.

Proiectează spații pentru iluminarea naturală a subsolurilor folosind perimetrul clădirii. Existența deschiderilor, chiar și de mici dimensiuni, ajută pentru orientarea și accesul în siguranță în aceste spații.

Dacă intimitatea locatarilor este de asemenea necesară, luați în considerare sticla translucidă, care permite un nivel bun de lumină și intimitate.

Alege sticla corespunzătoare nevoilor tale, dintr-o gama largă de produse, pentru a beneficia de avantajele luminii naturale!

“[…] Este ridicol sa credem ca un bec electric poate să înlocuiască ceea ce soarele și anotimpurile fac. Lumina naturală este cea care oferă spațiilor arhitecturale un sens și autenticitate.”

Louis I. Kahn**

Clădirile proiectate de Louis I. Kahn (1901-1974) sunt îndrăznețe și au rigoarea formei, combinând calitatea relațiilor spațiale cu referințe istorice. Cele mai importante realizări sunt Biblioteca Exeter și National Assembly Building din Dhaka.