Mergi la conţinutul principal
 

Zagreb, CROATIA

Aeroportul Internațional din Zagreb

Aeroport

PRODUSE: SGG LITEWALL ISO , COOL-LITE® SKN

Fațadă cu o formă autentică, vălurită, din vitraj de înaltă performanță.

Pentru a poziționa Zagrebul drept un punct important de intrare în Europa de Est, Aeroportul Internațional din Zagreb și-a îndeplinit obiectivele prin construcția unui nou terminal de 65.000 m². Noul terminal cu fațade din vitraje ample oferă pasagerilor șansa de a se bucura de priveliște în timpul deplăsării.

Aeroportul din Zagreb, situat în suburbia orașului Preso din Croația, este aeroportul principal al țării. La originea noului terminal al aeroportului au fost 2 idei. În primul rând, Aeroportul din Zagreb este estimat să gestioneze inițial patru milioane de pasageri anual, și opt milioane în anii următori, în urma expansiunii, comparat cu cele 2 milioane de pasageri din acel moment. În al doilea rând, având o infrastructură de ultimă oră și un design contemporan, era de așteptat să devină un punct de reper pentru regiune, să crească turismul și deci să devină un motor pentru creșterea economică.

Proiectul este o provocare în măsura în care aeroportul poartă mari promisiuni și repsonsabilități. Este menit să contribuie nu numai la consolidara economiei croate, oferind lumii o reprezentare a interioarelor sale și crescând turismul, dar este și cel mai mare proiect de infrastructură din ultimii zece ani.

După trei ani de construcție, noul terminal de pasageri al Aeroportului din Zagreb s-a deschis în a doua jumătate a lunii martie 2017. Construcția a fost planificată în două faze. Întâi, o clădire de aproximativ 65.000 m² cu patru nivele, primele două fiind pentru sosiri și ultimele două pentru plecări. Corpul principal în formă dreptunghiulară a fost extins sub forma a două spații asimetrice, unde cel dinspre vest este folosit pentru operațiuni internaționale și cel dinspre est pentru operațiuni domestice.

A doua fază a construcției s-a realizat deasupra structurii de beton, unde o construcție din oțel a fost creată pentru a îmbina acoperișul, corpul principal și spațiile operaționale cu fațada nordică. Fațadele sudică, estică și vestică au fost realizate folosind cortine din aluminiu neted și vitraje structurale. Acoperișul este făcut parțial din vitraj, și parțial este acoperit cu un scut de aluminiu de ultimă generație.

În ceea ce privește forma ondulatorie extraordinară a acoperișului, acesta a fost proiectat de arhitecți pentru a reaminti de munții din apropiere.

Noul terminal a fost proiectat utilizând un vitraj cu o transmisie luminoasă înaltă, din gama COOL-LITE® SKN, cunoscut de asemenea pentru proprietățile sale de control solar.

Într-adevăr, COOL-LITE® SKN este o gamă care oferă o selectivitate excelentă, în același timp păstrând o înfățișare neutră. În acest scop a fost folosit pentru a îmbunătăți confortul dinăuntrul clădirii prin reducerea supra-încălzirii și a nevoii de a folosi instalații costisitoare de aer condiționat, reducând în același timp pierderea excesivă de căldură.

Întrucât oferirea unei priveliști a devenit pentru arhitecți un standard al infrastucturii moderne, mulțumită rețetei GlasSolution am avut posibilitatea să oferim LITE-WALL ISO în punct fix IGU pentru lifturi. Astfel, arhitecții au putut să folosească un număr minim de îmbinări, pentru o transparență maximă.

Saint-Gobain este un susținător major al habitatului sustenabil, și de aceea am fost bucuroși să aflăm că proiectul respectă practicile de construcții sustenabile, în vederea obținerii certificării LEED.

Detaliile proiectului

Dată & Locație

2017, Croatia

Photographer

Josip Škof

Arhitect

Velimir Neidhardt și  Branko Kincl

Constructor

Compania croată de constucții IGH