Mergi la conţinutul principal
 

Etapa 1 Evaluare și măsurarea impactului asupra mediului

Respectând tradiţia Saint-Gobain privind calitatea şi siguranţa, lucrăm de ani de zile la diminuarea impactului asupra mediului, bazându-ne în mod constant pe analize riguroase, ştiinţifice.

Primul producător care a realizat evaluări ale ciclului de viaţă

Suntem singura companie din domeniul producătorilor de sticlă care a efectuat evaluări ale ciclului de viaţă, şi care a lansat o astfel de strategie ecologică riguroasă.

Evaluarea ciclului de viaţă (LCA), permite cuantificarea amprentei unui produs asupra mediului, în conformitate cu standardele internaţionale (ISO 14 040 şi 14 044). Aceasta studiază două aspecte importante:

Toate stadiile ciclului de viaţă al produsului. De la extracţia de materii prime până la stadiul final de viaţă, prin producţie.

Ansamblul efectelor asupra mediului generate de produs. Emisii de CO2, consumul de energie, consumul de apă, poluarea aerului.

Evaluarea ciclului de viaţă evaluează impactul geamurilor şi al oglinzilor produse de Saint-Gobain Building Glass, în timpul întregii lor perioade de viaţă, inclusiv pe perioada utilizarii.

Rezultatele unei evaluări a ciclului de viaţă sunt prezentate sub forma unei declaraţii de mediu a produsului (EPD). Această declaraţie de mediu a produsului conţine o mulţime de tabele, cum ar fi tabelul de sinteză prezentat mai jos.  

Product environmental statement for SGG PLANILUX® & SGG PLANITHERM®

       

De ce evaluarea ciclului de viaţă reprezintă cea mai bună modalitate de evaluare a amprentei asupra mediului?

1. O metodologie internaţională standardizată
Evaluarea ciclului de viaţă se bazează pe standarde internaţionale (ISO 14040, ISO 14044 şi ISO 14 025). Este o metodologie cunoscută şi foarte apreciată în toată lumea.

2. O abordare ştiinţifică
Evaluarea ciclului de viaţă este fundamentată pe calcule standardizate şi ştiinţifice. În primul rând, suntstrânse strânse toate datele de la fabrici, furnizori şi clienţi. Apoi, este necesar ca un software de specialitate să realizeze toate calculele. Rezultatele evaluării ciclului de viaţă nu sunt date calitative sau aproximări, ele sunt prezentate în numeroase tabele Excel.

Epd verified the logo

3. Un proces transparent
Toate calculele sunt verificate de o parte terţă externă autorizată. Se poate apoi spune că evaluarea ciclului de viaţă este "verificată" (EPD pentru Declaraţiile de mediu ale produselor). Acest proces asigură calitatea şi siguranţa rezultatelor.

4. Rezultatele publice
Rezultatele (menţionate anterior drept “Declaraţiile de mediu ale produselor”) sunt introduse în baza de date a website-ului specializată privind evaluarea ciclului de viaţă. Oricine poate avea acces la acestea (Vedeți aici, în franceză).

5. Cerinţe de cel mai înalt nivel

Evaluarea ciclului de viaţă ia în considerare::

  • Întregul ciclu de viaţă al produselor: de la materii prime şi faza de producţie până la sfârşitul vieţii produsului.

  • Toate efectele asupra mediului: consumul de apă, poluarea aerului, utilizarea resurselor, CO2 sau consumul de energie.

Lca vs carbon

Comparaţie între evaluarea ciclului de viaţă, amprenta de carbon, şi diagnosticul de performanţă energetică (de exemplu, la un frigider)

6. Cel mai bun instrument de îmbunătăţire şi eco-inovare
Mulţumită evaluării ciclului de viaţă, suntem perfect conştienţi de impactul produselor noastre asupra mediului din etapa de producţie pana la sfarsitul vieţii acestora, pe durata ciclului de viaţă. Acest lucru permite echipei noastre de cercetare - dezvoltare să lucreze la îmbunătăţirea portofoliului actual de produse, şi să dezvolte noi produse cu un impact foarte redus asupra mediului.

Intenţionăm să actualizăm evaluările ciclului de viaţă la fiecare 5 ani, şi să demonstrăm, în mod riguros şi ştiinţific, îmbunătăţirile obţinute.

Evaluarea ciclului de viaţă este modul cel mai cuprinzător şi important de cuantificare a amprentei unui produs asupra mediului.

Pentru versiunea completă a a declaraţiilor de mediu ale produselor noastre, vă rugăm să contactaţi echipele noastre de vânzari.