Mergi la conţinutul principal
 

INEDIT: Artistul care și-a distrus opera în fața a sute de spectatori

Într-o atmosferă flamboiantă, la care au participat peste 200 de persoane, artistul român Hamid-Nicola Katrib a distrus una dintre cele mai spectaculoase instalații de artă contemporană realizate vreodată la noi în țară. "The End", o instalație compusă după imaginația lui Hamid, din 188 de obiecte din sticlă (pahare, platouri din sticlă, vase ceramică), cu o înălțime de 3,5 metri, montată și construită într-un echilibru fragil, dar spectaculos, a fost spartă în mii de cioburi, aseară, în cadrul vernisajului Big Bang, organizat de artist la București.

Momentul dezvăluirii instalației a reprezentat un moment unic, plin de suspans, în care jocurile de lumini, muzica interpretată de trupa Amadeus și elementele de dans contemporan și acrobație (în coregrafia lui Daniel Dobre, care a gândit un concept special pentru vernisajul "Big Bang"), s-au completat armonios cu statuile vivante, ce au avut rolul de a da un farmec surrealist, de a întregi și de a îmbogăți, prin înălțimea și mișcările lor grațioase, spațiul teatral, în care s-a desfășurat vernisajul,. 

Punctul culminant s-a atins în momentul "BIG BANG", în care invitații prezenți la vernisaj au fost alarmați de gong, orologiul timpului efemer, și au asistat la momentul distrugerii acestei instalații spectaculoase.

"Big Bang reprezintă momentul în care tot ce ai făcut și ai construit, se dărâmă. E ca viața: construim straturi, straturi și la un moment dat (nu știm când), dispărem și rămâne doar ce am lăsat noi în urmă. Iar sticla, materialul ales pentru această instalație, este ca noi; noi suntem ca un vas pe care îl umplem pe parcurs cu informații, cu experiențe, cu trăiri, cu sentimente. Îmi place reflexia, culoarea, iluzia pe care ți-o dă; mereu vezi obiectele altfel prin sticlă în funcție de culoarea ei.

Am ales să îmi distrug opera pentru că am vrut să fiu cel care decide când e momentul sfârșitului, să pot prezenta povestea de la început până la capăt. Deasupra instalației a culminat acel ceas metalic, auriu, în stil baroc, pentru a sublinia faptul că noi nu știm niciodată când ne va "suna ceasul", care va fi acel moment al Big Bang-ului. Iar eu, prin această instalație, am vrut să controlez momentul Big Bang-ului, momentul sfârșitului, pentru a asista, împreună cu cei prezenți la vernisaj, la dizolvarea unui lucru frumos. Noi ne gândim prea puțin la momentul asta, deși niciodată nu știm când vine. Iar aseară am fost martorii sfârșitului, fără ca acest fapt să fie o experiență tragică, ci din contră, o chestiune interesant de urmărit", explică artistul Hamid Nicola Katrib.

Găzduit într-un cadru urban, părăsit și uitat de timp, vernisajul Big Bang a împărtășit publicului una dintre viziunile artistului Hamid Nicola Katrib  asupra artei moderne, care a animat locația într-o viziune suprarealistă plină de emoții. Amprenta artistului s-a reflectat și în 11 tablouri suprarealiste pictate de acesta în ulei.

Întregul eveniment a stat sub semnul unicității, pentru că acest show face parte dintr-un film docu-dramă care o are în prim plan pe Victoria Lu, prima și singura femeie curator de artă din China și Fu Shen, un profesor de caligrafie, care a fost prezentă la vernisajul găzduit de Hamid Nicola Katrib. Acest material documentar va fi lansat în întreaga lume, atrăgând astfel atenția asupra artei și formelor sale unice de exprimare.

Printre invitați s-au numărat și Malvina Cervenschi, Horia Tecău, Victoria Lu, Julia Shu, Doru Trascău, Lorena Seres, Excelența Sa Rana Moukaden Ambasadoarea Libanului, Michel de Laufenburg și Serge Ioan Celebidachi.

Dress-code-ul flamboaiant, muzica și preparatele culinare au oferit un farmec aparte acestui eveniment unic.

 

Parteneri comunicare eveniment: LookMedia Profile

Sponsori: Catena, Fantasy, Springtime, Saint-Gobain, PIATRAONLINE, Exotique, Vinul Moldovei

Parteneri: Efemere, Enrose, Savory hill, Smile Design, Decora Design

Parteneri media: Revista Tango, HotNews.ro, Life.ro, Iqool, Omega.ro, Luxury adviser group, Sensotv.ro, euroPunkt, Kudika, Bucurestii vechi si noi, Raftul de idei, Atelierul de stiori.ro, Playu.ro

Credit foto: Cosmin Stanciu

 

Despre Hamid-Nicola Katrib

Hamid Nicola Katrib este unul dintre cei mai apreciați arhitecți tineri din România. Născut în 1982 la Bacău, și-a petrecut anii formării în Liban, unde a studiat la Collège Notre-Dame du Balamand, absolvind apoi Facultatea de Arhitectură de interior /Académie Libanaise des Beaux-Arts (ALBA) din Beirut. Și-a definitivat studiile prin masterul în arhitectură de interior, obținut în 2006 la aceeași Académie Libanaise des Beaux-Arts, cu distincția "majeur de promotion".

A debutat ca artist în diverse concursuri școlare și în trei expoziții colective la care a participat în perioada 2004-2006 în Beirut. În 2006, a luat parte la un proiect artistic umanitar care a presupus imortalizarea în pictură a ruinelor unui cartier libanez distrus de bombardamente, lucrările rezultate fiind expuse itinerant în țările arabe și în America Latină, în scopul strângerii de fonduri pentru reconstrucția zonei afectate. Ca arhitect, în timpul șederii sale în Liban, s-a ocupat de mai multe proiecte de amenajare, printre care palate regale sau case de vacanță din Arabia Saudită, Iordania și Qatar.

Stabilit în România, în 2007, Hamid și-a deschis la scurt timp propriul birou de arhitectură și design de interior, Crea Decoration. Printre proiectele acestuia s-au numărat rebranding-uri ale unor mărci, apartamente de lux, cazinouri, pensiuni și case de vacanță, amenajări de restaurante sau magazine.

Proiectele realizate de Hamid Nicola Katrib au fost publicate în cele mai importante reviste de specialitate și i-au adus premiul întâi la Insign Awards în doi ani consecutivi – 2013 și 2014. Prezența în cadrul emisiunii “România, te iubesc!” și nominalizarea în topul Forbes al tinerilor de succes mai tineri de 30 de ani îl transformă pe artist într-un model profesional.

De-a lungul anilor, deși proiectele de design interior i-au ocupat o mare parte din activitate, Hamid nu și-a neglijat pasiunea pentru pictură, pe care a prezentat-o publicului în expoziția L’univers efemere de la galeria Galateca, dar și în Moods, de la Penthouse Gallery, și Efemere, de laIconic Food Wine and Design, în 2012 respectiv în 2014.

Mai multe detalii: https://hamid-nicola-katrib.ro/

 

Despre curator: Adrian Buga

Adrian Buga, născut pe 22 mai 1978, este istoric, critic de artă și consilier al Casei Majestății Sale Regelui Mihai I al României. De asemenea este expert atestat al Ministerului Culturii în domeniile: Pictură românească sec. XX, Colecția Regală de Artă și Obiecte de cult iudaic. Din anul 2008 a pus bazele unei societăți de consultanță pe probleme de artă ARGO Art Consulting și în 2014 a Editurii ARGO Art Publishing.