Mergi la conţinutul principal
 

Manevrarea geamurilor şi stelajelor

instrucțiunilor de securitate.

Stelajele

  • Palane pentru apucat materiale de ridicat conforme şi adaptate tipurilor utilizate pentru evitarea deformării. Depozitarea stelajelor goale în condiţii care fac posibilă reutilizarea. Se va acorda o atenţie deosebită produselor din sticlă livrate în lazi, pentru a se respecta directivele specifice produselor furnizate de producător.

Produsele din sticlă

  • Chingi sau ventuze, în stare bună, conforme şi adaptate tipului de produs din sticlă, formei şi greutăţii acestuia.
  • Produse curate şi uscate, fără defecte pe suprafaţă sau margini.

Personalul competent va respecta, atât la nivel individual, cât şi colectiv, recomandările profesionale în vigoare şi regulile de igienă şi de securitate.

Curăţarea şi întreţinerea geamurilor termopan cu depunere montată în dublu vitraj, cu stratul în faţa 2 sau 3 în interiorul dublului vitraj, se fac exact ca şi în cazul unui geam obişnuit. Curăţarea geamurilor termopan pe partea depunerii (stratul în faţa 1 sau 4 în cazul dublelor vitraje, sau în fața 1 sau 2 pentru geamurile monolitice) trebuie să se facă cu grijă, pentru a nu deteriora stratul. Recomandările de mai jos trebuie respectate în mod deosebit.

Faza de construcţie

Înainte de toate, geamurile trebuie protejate pe durata şantierului. După montare, pe toată durata şantierului, sau în cazul murdăririi în cursul lucrărilor ulterioare, geamul se va proteja de agresiunile chimice şi mecanice. Este vorba de evitarea zgârieturilor şi a proiectiei de particule lichide sau solide pe geam şi pe strat, în cazul geamurilor monolitice. Protejarea, de exemplu cu ajutorul unui film din polietilenă, trebuie să permită ventilarea geamului astfel încât să se evite spargerea termică.

Pe parcursul şantierului, betonul, ipsosul, mortarul etc. pot emana produse alcaline. Astfel de produse, ca şi cele care conţin fluor şi acizi, vor conduce la irizare sau la mătuirea suprafeţei sticlei. Pentru a împiedica acest lucru, se vor îndepărta imediat toţi stropii de pe geam. Se recomandă efectuarea unei prime curăţări a geamurilor imediat după montarea acestora. Curăţarea constă în spălarea, clătirea şi uscarea sticlei. Păstrarea geamurilor în magazine depinde, în mod esenţial, de condiţiile de depozitare. Pentru o spălare mai eficientă, se poate folosi săpun sau detergent neutru, urmat imediat de clătirea cu apă curată. Surplusul de apă trebuie îndepărtat rapid.

Utilajele de spălare şi cârpele nu trebuie să conţină particule abrazive. Nu utilizaţi niciodată produse de curăţat abrazive, nici produse care conţin sau care pot produce săruri de fluor sau acid fluorhidric. Depunerile (straturile) accesibile, petele de grăsime, de ulei sau de produs utilizat la montaj trebuie eliminate cu ajutorul alcoolului izopropilic sau acetonei, evitând întinderea petei.

Curăţarea cu dizolvanţi trebuie urmată imediat de o spălare normală cu apă şi de clătire. În cazul SGG BIOCLEAN, nu puneţi niciodată în contact stratul cu produse pe bază de silicon. Se recomandă dezlipirea etichetelor care s-ar putea găsi pe geam imediat după montaj.

Curăţarea la încheierea şantierului

La încheierea şantierului, se va efectua o curăţare foarte atentă: stropire cu apă curată care va elimina, în prealabil, praful abraziv al faţadei, urmată de întreţinerea obişnuită. În toate cazurile, uneltele utilizate nu trebuie să zgârie sticla sau depunerea, iar societatea care prestează serviciile de curăţare va verifica compatibilitatea agentului utilizat cu celelalte material din structura faţadei.

Întreţinerea curentă a geamurilor termopan

Sticla utilizată corect nu necesită precauţii speciale. Curăţarea se face cu apă curată sau cu produse obişnuite nealcaline din comerţ. Proprietarul clădirii va avea grijă ca geamurile să fie întreţinute regulat şi corect: curăţarea, verificarea şi remedierea eventuală a sigilării şi ramelor, verificarea şi eventuala destupare a orificiilor de scurgere şi de aerisire şi identificarea oricărei anomalii.

Periodicitatea curăţării depinde, în principal, de mediul exterior, adică de nivelul de poluare. În cazurile cele mai obişnuite, se vor efectua minim 2 curăţări pe an.

Se va utiliza apă curată, fără calcar sau agenţi neutri fără particule abrazive sau cu fluor. Imediat după spălare, întreaga suprafaţă a geamurilor va fi uscată. În cazul produsului SGG BIOCLEAN, întreţinerea trebuie să se facă cu apă călduţă şi săpun sau cu un produs de spălat geamurile dintre cele recomandate (solicitaţi lista persoanei dvs. de contact din cadrul Saint-Gobain Glass).

Pentru SGG BIOCLEAN nu utilizaţi produse de curăţat care conţin:

  • Particule abrazive;
  • Compuşi care fac suprafaţa hidrofobă (silicon, produse anti-ploaie).

Masticul oleoplastic trebuie revopsit în mod regulat. Garniturile de etanşeitate de tip înveliş din elastomer vor fi verificate, în mod regulat şi înlocuite dacă este cazul. Accesoriile metalice de fixare sau rotaţie ale sistemelor din sticlă SGG SECURIT trebuie supuse unei întreţineri regulate şi unei verificări o dată la doi ani.