Mergi la conţinutul principal
 

Sticlă și lumină naturală

„Soarele este astrul care luminează întreaga viață. Ar trebui utilizat ca atare în proiectarea oricărei case”. F.-L. Wright*

„[...] Este ridicol să credem că un bec electric poate ține locul acțiunii soarelui și a anotimpurilor. Astfel, ceea ce conferă un sens autentic spațiului arhitectural, este lumina naturală”. Louis I. Kahn**

*Arhitectul Frank Lloyd Wright (1869-1959) a fost la fel de inventiv în ceea ce privește proiectarea marilor edificii (muzeul Guggenheim din New York), cât și în realizarea caselor particulare.

Principal exponent al curentului organic în arhitectura modernă, o avut o puternică influență asupra acestei profesii.

**Opera arhitecturală a lui Louis I. Kahn (1901-1974) se caracterizează prin îndrăzneala și rigoarea formelor, calitatea raporturilor spațiale adăugându-se referințelor istorice. Capitoliul de la Dacca și Biblioteca din Exeter sunt cele mai importante creațiile ale sale.

Lumina naturală a zilei este, desigur, la originea vieții și nimeni nu ar putea trăi fără ea. Ea constituie Punctul de referință! De ea depind bunăstarea, dezvoltarea, dar și sănătatea noastră. Marii constructori, indiferent de epoca în care au trăit, au înțeles acest lucru deoarece au așezat-o întotdeauna în centrul preocupărilor lor.

Lumina naturală înseamnă și mișcare, diversitate a ambianțelor și a timpului care trece, schimbări climatice, ore însorite, dar și zile noroase...

Într-un anume fel, sticla constituie un minunant „filtru” care permite domesticirea și îmblânzirea acestei lumini, pentru a o putea folosi conform dorintei noastre.

În ceea ce o privește, fereastra reprezintă un formidabil loc unde se realizează schimbul între lumea exterioară și „sfera” noastră privată. Proiectată, dimensionată și poziționată cu atenție, aceasta condiționează calitatea construcției, atât din punct de vedere al caracterului arhitectural, cât și în ceea ce privește ambianțele interioare.

În continuare, reamintim câteva principii de construcție care vă vor permite să profitați cât mai mult de binefacerile luminii.

 

Construiți exploatând lumină naturală

Luminozitatea spațiilor, transparența, jocul de culori și chiar intimitatea create de umbre, trebuie să însoțească și să favorizeze multitudinea de activități ce caracterizează viața noastră cotidiană.

Punctele care trebuie reținute sunt cele de mai jos:

Deschideți larg bucătăriile, locurile de servit masa și camerele de zi. Acestea sunt încăperile care dau viață casei, în care ne petrecem 80% din timp pe parcursul zilei.

Prevedeți un spațiu bine luminat în fiecare cameră pentru a favoriza dezvoltarea armonioasă a copiilor. De la primele zile de viață ale sugarului și până la citit și rezolvarea temelor, lumina naturală trebuie să însoțească dezvoltarea psiho-motorie a copilului.

Asigurați-vă că încăperile pot fi corect aerisite.

Încercați, în măsura posibilului, să creați o fereastră în băi. Posibilitatea aerisirii prin deschiderea ferestrei permite eliminarea condensului și favorizează igiena așa-numitelor încăperi „umede”.

Proiectați casa sau blocul astfel încât toate spațiile unde vă petreceți majoritatea timpului să se afle în apropierea ferestrelor.

Țineți cont de mediul exterior (immobile vecine, vegetație, obstacole naturale). Un obstacol de 10 m înălțime situat la 15 m de fațadă, poate reduce cu 40% cantitatea de lumină naturală disponibilă la 5 m de ferestre.

Construiți exploatând lumină naturală

Puneți în valoare, atât cât este posibil, iluminatul bilateral. Existența ferestrelor pe două fațade opuse echilibrează gradul de iluminare și atenuează umbrele. Acest lucru permite creșterea profunzimii localurilor.

Nu uitați că balcoanele sau streașinile reduc penetrarea luminii naturale. Astfel, este de dorit compensarea acestui lucru prin montarea unor geamuri mai mari, sau plasarea unor ferestre suplimentare.

Luminați spațiile aflate la ultimul etaj prin acoperiș, creați ferestre mansardate. Având o suprafață egală, ferestrele zenitale furnizează de 2 sau 3 ori mai multă lumină naturală decât ferestrele din fațadă. Ferestrele de acoperiș permit și dinamizarea spațiilor (de exemplu - punerea în valoare a mansardelor).

Iluminați subsolurile pornind de la marginea clădirii. Crearea ferestrelor, chiar de mici dimensiuni, vă permite să vă orientați și să vă deplasați în subsoluri în deplină siguranță. În plus, acest lucru oferă posibilități de ventilație interesante.

lumina naturala ferestre

 

Profitați de orientare

Fațadele către nord. Spațiile orientate către nord nu beneficiază, practic, de lumina soarelui. Calitatea luminii naturale este aici foarte constantă, motiv pentru care artiștii caută adesea o astfel de orientare pentru atelierele lor. De asemenea, este adaptată în mod deosebit sălilor de lectură, atelierelor sau localurilor dotate cu calculatoare. Vitrajele cu izolație termică sporită permit mărirea lățimii ferestrelor dar, controlând pierderile termice pe timp de iarnă (gama SGG CLIMAPLUS).

Fațadele către sud. Geamurile orientate către sud beneficiază de însorire maximă pe timpul iernii (soarele jos). Prin urmare, această orientare trebuie căutată pentru creșterea câștigului termic în sezonul rece.

Vara (soarele sus), ferestrele orientate către sud pot fi protejate cu ușurință cu ajutorul streșinilor (balcon, copertină...).

Fațadele către est și vest. Geamurile orientate către est sau vest primesc energie maximă vara, dimineața în cazul celor orientate către est și seara în cazul celor orientate către vest. Soarele aflându-se jos pe cer, aceste ferestre trebuie dotate cu un geam de control solar corespunzător, astfel încât să reducă riscul de supraîncălzire sau orbire.

Ferestrele orientate către vest sunt cele vizate în mod deosebit deoarece, atunci când sunt însorite, temperature exterioară este deseori ridicată (sfârșitul după-amiezii); în aceste condiții, ferestrele nu permit răcorirea spațiului respectiv. Pentru ferestrele orientate către sud, est și vest se vor putea utiliza, în mod avantajos, geamuri de tip SGG CLIMAPLUS 4S.

lumina naturala orientarea fatadelor

 

Definiţi ferestrele

Dimensionaţi corect ferestrele. Dacă ţinem cont de toate elementele care compun bilanţul energetic al ferestrei (energia necesară încălzirii, iluminării şi răcirii spaţiului), putem considera că suprafaţa vitrată trebuie să reprezinte minim 35-50% din suprafaţa faţadei. În plus, datorită sticlei cu funcţie de autocurăţare SGG BIOCLEAN, este astăzi posibilă proiectarea marilor suprafaţe vitrate cu întreținerea uşoară.

Poziţionaţi geamurile cat mai sus posibil. Zona superioară a ferestrei este cea care permite luminarea fundului încăperii. Limita superioară a geamului trebuie să fie situată la o înălţime cel puţin egală cu jumătate din adâncimea spatiului.

În caz contrar, va trebui să se recurgă la iluminatul artificial.

lumina naturala pozitionarea geamurilor

Utilizaţi, în mod judicios, geamurile la parapet. Parapetul de sticlă permite mărirea câmpului vizual către partea de jos şi favorizează continuitatea spaţiului între interior şi exterior, dar nu contribuie semnificativ la iluminarea spaţiilor.

Reduceţi grosimea tâmplăriei (rame de ferestre, montaţi intermediari). Suprafaţa din sticlă trebuie sã fie cât mai mare pentru a spori cantitatea de lumină disponibilă în interior.

lumina naturala grosimea tamplariei

Alegeţi bine poziţia ferestrei în raport cu grosimea peretelui. Fereastra este mai bine protejată de intemperii atunci când este poziţionată retras (către interior). Pe de altă parte, jocurile de umbre create pe faţadă sunt mai marcate şi contribuie la „animarea” acesteia.

 

Alegeţi geamul adecvat

Utilizaţi sticla cu izolaţie termică sporită (gama SGG CLIMAPLUS). Produsele existente prezintă o foarte bună transmisie luminoasă combinată cu performanţe termice ridicate. Pierderile energetice sunt reduse semnificativ iarna, iar confortul termic creşte considerabil.

În plus, temperatura de suprafaţă a sticlei este mai ridicată, ceea ce reduce senzația de frig şi elimină riscurile de condens.

Profitaţi de transparenţa sticlei. Cu cât transmisia luminoasă a sticlei este mai ridicată, cu atât dispunem de o cantitate mai mare de lumină în interiorul spaţiilor.

Exploataţi de strălucirea sticlei. Datorită suprafeţei sale extrem de netede, sticla este un material „strălucitor”. În plus, unele tipuri de sticlă cu depuneri metalice accentuează efectul de oglindă (SGG COOL-LITE, SGG ANTELIO, SGG REFLECTASOL). Această proprietate vă permite să vă jucaţi cu reflexiile sticlei.

Jucaţi-vă cu opalescenţa sticlei cu aspect mat. Transluciditatea sticlei imprimate, a celei mate sau sablate, lasă lumina să pătrundă asigurând și protecția împotriva privirilor indiscrete, aspect important pentru păstrarea intimității în anumite spații (SGG DECORGLASS, SGG MASTER-GLASS, SGG SATINOVO, SGG OPALIT).

 

Protejați-vă de soare

Dotați toate fațadele (cu excepția celei nordice) cu un sistem de protecție solară (storuri, jaluzele...)

Buna protecție, la care se adaugă o ventilație naturală corespunzătoare, permite, în numeroase cazuri, renunțarea la aer condiționat. Geamurile de control solar vor permite combaterea eficientă a supraîncălzirii (SGG COOL-LITE, SGG ANTELIO, SGG REFLECTASOL).

Este preferabil ca eventuala protecție solară să fie amplasată la exterior, în fața geamului (în special în cazul fațadelor sudice și estice).

Dacă storul se află în poziție interioară, se produce un efect de seră care poate conduce la supraîncălziri importante.

protectie impotriva soarelui

Pentru a fi eficientă vara, protecția solară trebuie să oprească 80-85 din energia transportată de razele soarelui (factor solar g cuprins între 0,15 și 0,20). De reținut că în plin soare, o fereastră de 1 x 1,50 m se poate comporta ca un radiator de 1 KW. Este un aspect foarte interesant iarna (câștiguri termice), dar care poate genera probleme de supraîncălzire vara.

Utilizați protecții solare mobile pentru a putea elibera fereastra dacă nu este soare (vreme acoperită). Folosiți storuri cu lamele integrate în dublu vitraj (SGG CLIMAPLUS SCREEN).

Păstrați protecțiile fixe (streașini) pentru încăperile foarte luminoase orientate către sud.

 

Valorificați lumina naturală

Utilizați culori deschise pentru zugrăvelile interioare. Plafoanele și pereții albi, pardoselile deschise (cu cât încăperile sunt zugrăvite în culori mai deschise, cu atât par mai spațioase).

Plafoanele zugrăvite în culori închise produc un „efect de grotă” care se traduce printr-o senzație de discomfort (impresia de apăsare).

Utilizați culori deschise pentru partea interioară a tâmplăriei.Astfel se reduce contrastul dintre tâmplărie și cer și se accentuează senzația de luminozitate interioară.

Alegeți culori deschise pentru storuri. Culorile închise crează un efect de „închisoare” (vedere în sens opus celui din care vine lumina, cu cerul pe fundal).

Reduceți numărul de obstacole din fața ferestrei. Atunci când sunt trase, perdelele obișnuite sau cele din voal trebuie să elibereze complet fereastra (până la 30% mai puțină lumină atunci când perdele nu sunt trase în totalitate).

 

În legătură cu confortul vizual

În majoritatea cazurilor, omul își petrece o mare parte din zi la locul de muncă, fie învățând (școli), fie îndeplinind diverse sarcini pentru care este remunerat (serviciu). Calitatea mediului luminos are consecințe semnificative asupra securității, sănătății, stării de spirit și asupra eficienței! Cele mai importante aspecte referitoare la lumina naturală sunt următoarele:

  • Apropierea posturilor de lucru de ferestre (se vor evita încăperile prea adânci);
  • Păstrarea posibilității vederii directe către exterior;
  • Protejarea contra razelor soarelui directe pe planul de lucru (probleme de orbire);
  • Verificarea atentă a contrastelor existente în câmpul vizual. Orbirea (directă sau prin reflexie) și contrastele prea mari trebuie evitate;
  • Crearea unor deschideri prin care să intre indirect lumina pentru a profita de lumina care provine de la un culoar, un atrium, etc;
  • Utilizarea grosimii plafoanelor false pentru mărirea deschiderilor în partea de sus (50 cm de geam câștigați în plafonul fals permit dublarea luminozității la 5 m de fereastră).

confort vizual

 

Unitățile de învățământ

Numeroase studii au arătat că eșecul școlar se datorează, uneori, faptului că elevii nu văd bine.

Condițiile de iluminare constituie, așadar, un factor primordial pentru calitatea unităților de învățământ:

  • Majoritatea elevilor fiind dreptaci, ferestrele trebuie să fie situate pe peretele din stânga al claselor, evitându-se umbra provenită de la mâna care scrie; tabla nu trebuie să fie prea aproape de ferestre, pentru a se limita reflexiile;
  • Trebuie avută în vedere și posibilitatea acoperirii complete a ferestrelor (pentru proiecții și filme video).

 

Spațiile de birouri

În localurile aflate pe colț, care au ferestre pe doi pereți alăturați, utilizați mobilier, plante sau pereți despărțitori mobili la semi-înălțime, pentru a controla luminanța în raport cu diverse posturi de lucru (problema reflexiei).

Dacă birourile dau către un atrium, suprafața ferestrelor trebuie mărită pentru a compensa faptul că lumina care provine de la atrium este mai redusă decât cea provenită din exterior.

Poziționați monitorul calculatorului perpendicular pe planul geamului.

Este de preferat să așezați calculatorul pe un suport independent și mobil, pentru a putea modifica și orienta ușor postul de lucru.

lumina naturala fara efect orbire

efectul de orbire

Spațiile industriale

Sarcinile de îndeplinit în domeniul industrial sunt numeroase și variate.

Printre acestea, activitațile de controlul calității sau al aspectului fac apel la vederea umană pentru a discerne infimele variații de culoare sau textură.

Calitatea luminii naturale, în special capacitatea sa de a reda cu fidelitate culorile, este foarte importantă.

Acordați o importanță deosebită ferestrelor în acoperiș. Împiedicați accesul razelor solare directe. Orbirea directă și posibilele reflexii pe suprafețele metalice reduc performanța și pot pune probleme de securitate a personalului, în special atunci când se lucrează la mașini.

Acordați o importanță deosebită luminii difuze și reduceți umbrele.

 

Spațiile comerciale

Prezența luminii naturale în magazine constituie atât o sursă de animație, de calitate (redarea culorilor), dar și o posibilitate de a economisi energie.

Sursele de lumină artificială utilizate pentru a pune în valoare produsele degajă multă căldură, fiind deseori necesară răcirea localurilor respective.

Amplasarea de ferestre permite reducerea utilizării lămpilor, dar și ventilarea spațiilor.

Asigurați-vă că produsele sensibile (alimentare, textile...) sunt protejate de soare și utilizați, de preferință, geamuri care oferă o bună protecție contra radiațiilor ultraviolete (stratificate SGG STADIP și SGG STADIP PROTECT).

Asigurați-vă că reflexiile pe suprafețele vitrate (vitrine) nu incomodează vizualizarea obiectelor. Utilizarea

geamurilor anti-reflex permite punerea în valoare, în totalitate, a obiectelor expuse (SGG VISION-LITE).

 

Captați și reorientați lumina zilei

În birouri și spații administrative, utilizarea iluminatului electric depășește, adesea, 60% din timpul de ocupare a localurilor. Acest lucru se datorează, desigur, ritmului anotimpurilor, dar și numeroaselor sisteme de umbrire așezate în fața ferestrelor și a fațadelor pentru a reduce sarcinile de răcire ale clădirii în perioadele de maximă însorire. Penetrarea luminii naturale este, deci, redusă și are drept consecință creșterea cheltuielilor la energie electrică.

Pentru îndeplinirea obiectivelor, unele aparent contradictorii, și asigurarea confortului vizual, au fost create geamuri speciale. Scopul lor este acela de a capta și reorienta lumina zilei către anumite zone ale clădirilor.

Astăzi, există trei mari familii de produse din sticlă care pot asigura această funcție: lamelele de sticlă fixe sau orientabile montate în fațade (la exterior sau în interiorul clădirii) și duble vitraje care includ lamele organice fără depunere (SGG LUMITOP)

lumina naturala captarea reorientarea luminii

Lamele de sticlă fixe. Lamelele de sticlă de tip SGG ANTELIO montate orizontal în fațadă, de preferință la exterior, trimit lumina către plafon. Luminarea acestuia și ușoara întunecare a zonelor situate lângă ferestre permit obținerea unei luminozități regulate și confortabile în localul respectiv. Geamurile care asigură această nouă funcție de reorientare a luminii sunt geamuri monolitice cu depunere care prezintă o mare reflexie luminoasă (30-50%) și a căror transmisie luminoasă poate fi cuprinsă între 20 și 65%.

Lamele de sticlă orientabile. Aceleași tipuri de geam pot fi utilizate și la realizarea lamelelor pivotante montate în fațadă, la exterior, cu o lungime de 2-3 metri și lățimea de 50 cm. Luminozitatea obținută în interiorul localului, ca și nivelul de protecție solară, depind de gradul de absorbție și reflexive luminoasă ale geamului ales.

lumina naturala lamele orientabile

Vitraje duble cu grilaje oglindă. Pentru captarea și reorientarea luminii este posibilă includerea în dublele vitraje a unor grilaje metalice sau din material organic, acoperite cu o depunere ușor reflexivă. Aceste grilaje, fixate și protejate de sticlă, sunt compuse din alveole a căror geometrie a fost proiectată astfel încât să oprească lumina solară directă și să reflecte în interiorul clădirii o lumină difuză. Aceste tipuri de geam sunt utilizate în special la acoperișuri. Pentru obținerea efectului dorit, orientarea și înclinația dublelor vitraje sunt determinate în funcție de amplasarea geografică a clădirii (latitudinea).

lumina naturala grilaje oglinda

Vitraj dublu cu storuri integrate. Dublele vitraje SGG CLIMALIT SCREEN și SGG CLIMAPLUS SCREEN sunt dotate cu un stor venețian mobil cu lamele metalice orientabile. Acestea permit dozarea și reorientarea luminii, controlarea vederii și asigurarea protecției solare.