Mergi la conţinutul principal
 

Sticla și rezistența la impact

Tehnologiile de fabricaţie, de transformare şi de asamblare conferă geamurilor excelente capacităţi de a răspunde cerinţelor de securitate impuse de construcţiile actuale, în special în ceea ce priveşte rezistenţa la şocuri.

Eventualele şocuri sunt de diverse tipuri, iar nivelurile de răspuns ale geamurilor depind:

  • De nivelul energetic al impactului;
  • De suprafața maximă de contact dezvoltată în timpul şocului, pe de altă parte.

De exemplu, nivelul energetic al unui impact balistic este mai ridicat decât cel al corpului omenesc la o cădere accidentală; suprafața de contact în cazul celor două tipuri de şocuri este, la rândul ei, foarte diferită!

În toate cazurile, ne vom raporta la standardele europene corespunzătoare.

 

Protecţia împotriva riscului de rănire în cazul căderii accidentale

Ca regulă generală, geamurile corespunzătoare sunt cele în a căror denumire apare termenul „securitate”. Este vorba de geamurile SGG SECURIT, SGG SECURIPOINT, SGG STADIP şi SGG STADIP PROTECT care se raportează, primele, la standardul SR EN 12150 „Sticla în construcţii – Sticla de securitate călită termic” şi ultimele două, la standardul SR EN 12543-2 „Sticla în construcţii – Sticla stratificată şi sticla straficată de securitate – Partea a 2-a: Sticla stratificată de securitate”. După unele reglementări naţionale, sticla armată poate asigura şi ea această funcţie.

 

Protecţia împotriva căderii cioburilor provenite dintr-un acoperiş sau luminator de sticlă

Geamurile stratificate SGG STADIP PROTECT nu lasă să treacă obiectele aflate în cădere accidentală printr-un perete vitrat şi oferă stabilitate reziduală după şoc, protejând, astfel, zonele de activitate şi de trecere expuse. Geamurile SGG SECURIT şi SGG SECURIPOINT, precum şi SGG DECORGLASS ARME pot răspunde, de asemenea, reglementărilor naţionale din unele ţări.

 

Protecţia împotriva căderii persoanelor

La fel ca şi în cazul celor două funcţii menţionate anterior, geamurile SGG STADIP PROTECT răspund şi acestui domeniu de aplicabilitate. În unele cazuri, în funcţie de reglementările naţionale, se vor putea utiliza şi SGG SECURIT şi SGG SECURIPOINT.

 

Protecţia împotriva vandalismului şi efracţiei: protecţie de bază

Atacul manual uşor şi actele de vandalism sunt deseori sinonime cu tiruri de obiecte mai mult sau mai puţin voluminoase, trimise mai mult sau mai puțin violent. Corpurile care lovesc şi diversele niveluri de energie de impact aferente descrise de standardul SR EN 356 simulează agresiunile la care pot fi supuse ferestrele expuse. Geamurile SGG STADIP PROTECT care fac direct referire la acest standard, propun niveluri de răspunsuri graduale la aceste agresiuni.

 

Protecţia împotriva vandalismului şi efracţiei: protecţie mărită

Aruncările repetate cu nivel ridicat de energie şi loviturile de topor şi de ciocan sunt elementele utilizate în standardul SR EN 356 pentru acest domeniu de aplicabilitate. Geamurile SGG STADIP PROTECT SP oferă răspunsuri corespunzătoare nivelului de protecţie dorit.

 

Protecţie împotriva armelor de foc sau de mână

Variabilitatea suprafeţelor maxime de contact dezvoltate pe parcursul şocurilor, precum şi diversele niveluri de energie, determină stabilirea, de către standardul SR EN 1063, a 7 clase pentru acoperirea cerinţelor de protecţie corespunzătoare. Aceste 7 clase sunt integral acoperite de gama SGG STADIP PROTECT HS realizată special de Saint-Gobain Glass. Pentru funcţiile de protecţie împotriva armelor de foc, standardul SR EN 1063 defineşte o cerinţă suplimentară: aceasta ne permite să distingem, prin mențiunea „NS” (non splitting), geamurile care, atunci când sunt lovite, nu generează cioburi care sar şi pot răni.

(* Prin cioburi care sar şi pot răni se înţeleg toate cioburile de sticlă care sar în urma unui impact, traversând o folie de aluminiu aflată la 500 mm în spatele laturii opuse tirului, cu o grosime de 0,02 mm şi o densitate superficilă de 0.054 kg/m2. )

 

Protecţie împotriva armelor de vânătoare

Acest tip de armă, care se vinde pe scară largă şi care poate utiliza muniţii masive constituie, prin prisma şocurilor generate, un caz particular al armelor de foc.

Clasificarea în funcție de impacturile induse este tratată, deci, în mod special de standardul SR EN 1063.

Gama de geamuri SGG STADIP PROTECT HC se referă la cele două clase dedicate acestei funcţii.

Pentru toate funcţiile de protecţie împotriva şocurilor, ramele şi montajul trebuie adaptate, la rândul lor, performanţei dorite. Numeroase standard europene permit verificarea adecvării suporturilor, sistemelor de fixare şi geamurilor.