Mergi la conţinutul principal
 

Sticla şi structura

Una dintre marile tendinţe ale arhitecturii contemporane este corelarea spaţiilor interioare ale clădirilor cu exteriorul fără ca acestea să fie supuse unor factori perturbatori de imagine.

Ajutată de importantele evoluţii tehnice din aceşti ultimi ani, sticla se impune ca un filtru ideal dedicat acestui concept. Sticla este materialul care îmbină lumina, transparenţa şi aspectul estetic cu izolaţia termică sporită, protecţia solară, protecţia împotriva şocurilor, izolatia acustică, rezistenţa la foc...

În acest context, utilizarea sticlei ca element structural, de exemplu faţadele cu prindere mecanică în puncte (de ex: SGG POINT), dale de pardoseală, stâlpi şi grinzi, devine din ce în ce mai diversă.

Faţă de acest tip de solicitări, implicaţia mecanică a sticlei este mare. Prin urmare, este absolut necesar să fie adaptate capacităţilor sale de răspuns.

Pe de altă parte, principiul transmisiei forţelor, interfeţele de lucru între diversele materiale care compun sistemul global, trebuie studiate cu seriozitate ţinând cont de două condiţii funcţionale fundamentale:

  • Gestionarea, cu precizie, a condiţiilor de susţinere;
  • Asigurarea clară a capacităţilor cinematice (mişcări între elementele componente).

Rezumând, este vorba despre controlarea condiţiilor limită aplicate geamurilor. Capacitatea mecanică mărită, controlarea condiţiilor limită, termeni care lasă să se întrevadă rigoarea şi precizia care trebuie acordate proiectelor, constituie un domeniu în care, de mult timp, Saint-Gobain Glass şi-a demonstrat competenţa. Saint-Gobain Glass stăpâneşte procedeele necesare acestui tip de utilizare.

Înscriindu-se în acest demers inovator, dar şi doritoare să crească accesul acestor tehnici la un număr mai mare de proiecte, Saint-Gobain Glass propune direct o parte din acest know-how în cadrul unei vaste oferte, compuse în special din sistemele care beneficiază de numeroase autorizaţii tehnice naționale.

De exemplu:

  • SGG POINT şi SGG LITE-POINT, sisteme de Pereţi Cortină Exteriori;
  • SGG LITE-FLOOR, dale de pardoseală;
  • SGG ROOFLITE, marchiză.