Hero Image
Image
Confort pe timp de vara
Despre sticlă
3 min

Confort pe timp de vară

Vitrajele Saint Gobain permit pătrunderea luminii naturale, reflectând, în același timp, două treimi din căldura solară, pentru a evita supraîncălzirea încăperilor. Prin utilizarea redusă a aparatului de aer condiționat și consumul de energie va fi mult mai scăzut.

Compoziţia radiaţiei solare

Radiaţia solară care ajunge la pământ este compusă din cca. 3% ultraviolete (UV), 55% infraroşii (IR) şi 42% lumină vizibilă.

Aceste trei componente ale radiaţiei corespund fiecare unei game de lungimi de undă. Radiaţia ultravioletă între 0,28 şi 0,38 µm*, cea vizibilă între 0,38 şi 0,78 µm şi cea infraroşie între 0,78 şi 2,5 µm.

Repartiţia energetică a radiaţiei solare globale, în funcţie de lungimea de undă între 0,3 şi 2,5 µm (spectrul), pentru o suprafaţă perpendiculară pe această radiaţie, este reprezentată prin curba de mai jos. Acest spectru relevă definiţii ale standardului SR EN 410 şi ale unui anumit număr de parametri standardizaţi referitori la caracterizarea aerului şi a radiaţiei difuze.

Energia solară

Efectul de seră. Energia solară care intră într-o încăpere printr-un geam este absorbită de obiectele şi pereţii interiori care, încălzindu-se, reemit o radiaţie termică situată, de obicei, în infraroşul îndepărtat (mai mare decât 5 µm).

Geamurile, chiar transparente, sunt practic opace la radiaţiile cu lungimea de undă mai mare de 5 µm. Energia solară care intră prin geamuri rămâne în încăpere, având astfel tendinţa de a se încălzi. Acesta este „efectul de seră” pe care îl constatăm, de exemplu, într-un autoturism care staţionează în plin soare, cu geamurile închise.

Controlul solar. Pentru a evita supraîncălzirea putem:

  • Asigura circulaţia aerului;
  • Utiliza storuri având grijă ca acestea să nu genereze şocuri termice. Amplasate în interior, ele sunt mai puţin eficiente deoarece nu ecranează radiaţia solară decât după traversarea geamului. Situate în exterior, trebuie avută în vedere problema întreţinerii:
  • Recurgerea la geamuri cu transmisie energetică redusă, numite „geamuri de control solar”, care nu lasă să treacă decât o fracţiune determinate a radiaţiei energetice solare, permiţând iluminarea dar limitând supraîncălzirea.

Protecția solară. Protecţia solară trebuie tratată luând în considerare trei obiective:

  • Diminuarea aporturilor solare (factorul solar g cât mai mic posibil);
  • Diminuarea transferurilor de căldură de la exterior către interior (coeficientul Ug minim);
  • Garantarea unei bune transmisii luminoase (grad ridicat de transmisie luminoasă). Saint-Gobain Glass propune o gamă completă de geamuri de control solar care oferă performanţe foarte variate şi deschid multiple posibilităţi estetice.